METAL SRBIJA
..::METALSRBIJA.FORUMS.FM::..

Welcome to METAL SRBIJA forum.

All ads will be removed when you register and log in.

NE MOŽETE DA VIDITE SLIKE I LINKOVE DOK SE NE ULOGUJETE !
SVI RUŽNI ADDOVI ĆE NESTATI, KADA SE ULOGUJETE !
Metal Srbija Forum
Username Remember Me
Password
Welcome to the METALSRBIJA.forums.fm Underground forum.
If this is your first visit, be sure to check out the Pravila Foruma by clicking the link above.
You may have to REGISTER, before you can post or view messages: click the register link above to proceed.
If you are already registered, please LogIn.
All ads will be removed when you register and log in.

 Share|

El Karnisero

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
30/03/09, 03:27 pm

Crni metal i siva ekonomija

Ako ovih dana čvrsto rešite da se ubijete bacanjem naglavačke sa Kalemegdanske tvrđave ili uzimanjem poveće doze heroina, bićete u velikom problemu. Država će pokušati da vas spase. Džabe ste vi pri čistoj svesti i zdravoj pameti rešili da to uradite, krajnja instanca koja odlučuje ko je pametan je negde u hodnicima nekog biroa.

Ima čak i bizarnijih stvari. Milan Tarot i njegov vidoviti Bene Gesserit esnaf su zabranjeni na srbijanskim televizijama iz svima znanih i mnogima prijemčivih razloga. Uzalud je objašnjavati da bi mediji trebali biti slobodni u emitovanju svog programa a gledaoci u trošenju vlastitog novca putem telefonskih usluga. Ne samo kolektivna pamet RRA, nego i hiljade građana će se složiti sa ovakvom politikom. Zašto? Pa zato što jednostavno misle da su pametniji od tog malog broja svojih sugrađana koji se pale na vidovnjake i da imaju pravo da ih na polunasilan način odviknu od gluposti.

No, to su građani kao pojedinci. Šta da radimo sa udruženjima i sindikatima koji monopolizuju svoj većinski položaj na određenom tržištu i, uz blagoslov i zakonodavstvo države, postaju alfa i omega u datoj grani. Taksista, lekar, advokat bez licence? To neće da može pa makar imali dva miliona korisnika koji žele platiti za vaše usluge. Ili još gore ako hoćete da radite za svoje klijente bez ikakve novčane ili druge nadoknade. Korporacije sa državnim ingerencijama odlučuju da li ste ili niste nelojalna konkurencija, u suprotnom eno ih u Nemanjinoj, blokiraše saobraćaj...

Jedan od retkih domaćih bendova koje actualy mogu da slušam je i beogradski metal sastav Consecration. Oni su pre neki dan krenuli put Rijeke gde su imali zakazan koncert. Sjajna stvar, složićemo se svi. Naši bendovi idu tamo, njihovi dolaze ovde, družimo se, razmenjujemo ideje i iskustva, otkrivamo nove grupe, jednom rečju – istina, odgovornost, pomirenje. No, Beograđani nisu daleko stigli. I pored ponetih ličnih dokumenata, pasoša, pozivnog pisma, ATA Carnet pasoša za muzičku opremu, hrvatska granična služba im je zabranila ulazak. Razlog? Nemaju uverenje od reprezentativnog udruženja da su – muzičari!

What the fuck? Mnogi će se složiti sa ovakvim postupkom hrvatskih vlasti braneći se argumentom da se mora znati ko šta radi i koliko to naplaćuje kako bi država ubrala svoj mali procenat u vidu poreza. Hajde sada da ostavimo po strani raspravu o tome da li bi Consecration tamo nešto zaradili ili im je organizator garantovao samo obrok ili dva i ad-hoc smeštaj (pouzdano znam da čak ni u crno obučene Riječanke nisu uračunate u aranžman, pa bi sve zavisilo od individualnih kvaliteta Beograđana). Hajde da ipak prihvatimo tu priču o porezima i vidimo zašto je klimava. Naime, ako poslodavac (organizator koncerta) odluči da dovuče nekoliko momaka pod izgovorom da su oni nekakav muzički bend i ako on sa njima sklopi ugovor o (ne)plaćanju, bojim se da tu nema mesta za nikakav sindikat, uniju ili udruženje. Ako poslodavac na svoju odgovornost dovodi buljuk ljudi sa čudnim frizurama misleći da se radi o muzičarima, mislim da mu onda i treba dozvoliti da se osramoti i bankrotira jer je doveo šarlatane. A porez koji bi se eventualno platio bi se utvrđivao u trouglu poslodavac-izvođač-poreska uprava.

Pa čemu onda služi Udruženje estradnih umetnika i izvođača Srbije? Udrite me kobilicom basa posred čela ako znam! Po forumima neki njihovi članovi tvrde kako je licenca tog udruženja jedan od uslova da se dobiju putne isprave za izlazak iz zemlje u ulozi muzičara. Naime, kad ne bi bilo njih, svaki klošar sa drombuljom ili okarinom u džepu bi mogao da ode na granicu tvrdeći da je upravo započeo svoju evropsku solističku turneju. Ili još gore, vele oni, šta ako neki kriminalac pobegne od pravedne ruke zakona predstavljajući se kao muzičar. Tja... Već zamišljam Legiju kako posle bekstva iz zatvora, a noseći violončelo u desnoj i Dvoržakovu Simfoniju iz Novog sveta u levoj ruci, grabi ka crvenom horizontu hrvatske granice.

E da! Ako ste član udruženja možete sebi plaćati doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje. Jeste da je moguće da se te pare u istoj funkciji stave i na štednju, pod jastuk, u privatni fond, ali je lakše ovako. Vi nama malo para, mi vama malo monopola i tako su živeli srećni i zadovoljni do kraja života...

Neki optužuju Hrvate za ovu papazjaniju i pozivaju našu državu da odgovori istim merama. Zaista to će pogoditi (i pogađa) upravo one najmanje, neafirmisane bendove čija je muzika daleko od mainstreama. To su sada doživeli Consecration, a ranije se dešavalo i mnogo poznatijim facama poput Darkwood Duba i Kande, Kodže i Nebojše. To će se verovatno dešavati i ubuduće jer izgleda da sinergija hrvatskog pravnog okvira i srpske politike izdavanja licenci upravo to i omogućava. Ne poznajem hrvatske pravne norme, ali ako imaju nešto poput našeg dokumenta koji se zove Posebni kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu, diskografiji i koncertnoj delatnosti koji je donet na osnovu Zakona o radu, onda se ova situacija doima kao jasna. Dotični dokument naime u Članu 5 kaže:

Quote :
Strani izvođač može biti angažovan u estradno-muzičkom programu kod domaćeg poslodavca, u skladu sa odredbama ovog ugovora, pod uslovom da ima odgovarajuću javnu ispravu o svom statusu izdatu od odgovarajuće inostrane organizacije ili organa koju je dužan da dostavi poslodavcu, odnosno reprezentativnom sindikatu.

Poslodavac je dužan da, pre zaključivanja ugovora o izvođačkom radu-delu sa stranim izvođačem, sa reprezentativnim sindikatom zaključi sporazum o saglasnosti za angažovanje stranog izvođača.

Saglasnost na angažovanje stranog izvođača na teritoriji Republike Srbije daje zajednička Komisija reprezentativnog sindikata i Unije, na osnovu zahteva poslodavca u kojem je navedeno vreme izvođenja estradno-muzičkog programa i spisak izvođača uz koji se dostavljaju kopije javne isprave o statusu i pasoša stranog izvođača.

I tako... Verovatno da neko slično hrvatsko udruženje na sličan način 'štiti' svoje metal proizvode od inostrane konkurencije. Pitanje je samo zašto su hrvatski graničari od Beograđana tražili licencu konkretno Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije, a ne nekog drugog. Ispostavlja se onda da to udruženje u Srbiji ima monopol na izdavanje licenci, da te licence koštaju par stotina evra po čoveku na godišnjem nivou i da su potrebne čak i za alternativne muzičke bendove koji drže po dve svirke godišnje bez ikakve nadoknade.

Zašto i takvi bendovi moraju imati licencu? Pa zato što je zabranjeno nešto raditi besplatno. A zašto je zabranjeno nešto raditi besplatno? Pa zato što država od toga ne ubira nikakav porez. Sa njene tačke gledišta je svejedno da li će svirke biti ili neće jer je u svakom slučaju tu njen prihod jednak nuli.

Link za tekst.


Last edited by El Karnisero on 30/03/09, 04:00 pm; edited 1 time in total

Aleksandra the Great

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
30/03/09, 03:37 pm

Quote :
Zašto i takvi bendovi moraju imati licencu? Pa zato što je zabranjeno nešto raditi besplatno. A zašto je zabranjeno nešto raditi besplatno? Pa zato što država od toga ne ubira nikakav porez. Sa njene tačke gledišta je svejedno da li će svirke biti ili neće jer je u svakom slučaju tu njen prihod jednak nuli.
taaaaaacnooooooo... to je ono sto sam rekla, ponestalo im ideja kako da kradu Rolling Eyes
ne, ne, ja mislim da sranje treba da se napravi...

kemikaL_girL

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
30/03/09, 04:28 pm

ma najgore od svega je to sto u srbiji postoji milion nekih estradnih udruzenja koji su nista drugo do lopovksih organizacija koje samo arce novac
a estradno udruzenje ovog harmonikasa radikala je verovatno bilo najsposobnije da sklopi dil sa hrvatima
jos ce uvesti i polaganje ispita da bi mogao da budes estradni umetnik ( sta tu spada, sviranje harmonike??? Rolling Eyes)
ovo automatski znaci da vecina nasih underground bendova (death/black metal posebno) nece moci da dobiju te "estradne licence" jer se jebenom harmonikasu nece svideti
i drugo, sta znaci biti deo estrade kada je muzika koju ti bendovi sviraju totalno undergroound i nema veze sa nasom estradom???! sta ce njima onda estradne licence?
koji bolidizam vrhunski!
i naravno da treba napraviti haos oko ovoga i izaci i na ulice ako treba (mislim pre svega na clanove bendova) svi ovi bendovi moraju biti spremni na to jer ako se sad ne izbore za svoje pravo uskoro ce harmonikas sklopiti dil i sa ostalim zemljama u okruzenju a pre toga ce im zabraniti i u svojoj zemlji da sviraju bez licencne
zju! Shocked

ali ono sto mene trenutno najvise izludjuje od svega je to sto ce sada razni buzdovani i bolidi koji nista nisu skontali od cele ove price iskoristiti priliku da hejtuju hrvate, bla bla i mislim da se od takvih stvari treba ograniciti jer to nije poenta.

IVL

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
30/03/09, 04:34 pm

Ali shvatite jedno, estradne "zvezde" takodje upadaju pod ovo sranje... A oni sigurno mogu da zarade 15 - 20 000 dinara i da plate licencu.

E sad, to sto je samo ime "udruzenje estradnih muzicara" (valjda), to ne znaci da grand show govnarije imaju provolegovan polozaj... Ali opet, cela ideja "naplacivanja muzikalnosti" sto neko rece, je stvarno sramotna...

Srbija tek krece u govna... Bice nama interesantno tek...

kemikaL_girL

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
30/03/09, 04:45 pm

ma neka "estradne zvezde" upadnu pod to sranje jer njih estrada i promovise i odrzava u zivotu i oni zahvaljujuci toj estradi i zaradjuj toliko pa nek plate te poreze ali ne mozes ti bendu koji NIJE deo te estrade jer je underground bend (znaci nema promociju, nikakvu pomoc i korist od te estrade za svoju promociju) naplatiti to jer on apsoliutno nista ne zaradjuje (cak vecina nasih undergorund bendova su samo u gubitku i sviraju zbog svoje dobre volje)
Estrada je jedno a muzicka scena generalno je druga stvar. Znaci ovde se mesaju babe i zabe o tome se radi!

i nije tacno da nemaju privilegovan polozaj. pa ja se kladim da cak mnogi od tih sljamova sa nase raspale estrade ne placa to sranje od poreza!
ovo je cisto izivljavanje na bendovima koji nemaju nikog "iza sebe" kao mnoge nase "velike" estradne zvezde

Aleksandra the Great

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
30/03/09, 04:46 pm

IVL wrote:
Ali shvatite jedno, estradne "zvezde" takodje upadaju pod ovo sranje... A oni sigurno mogu da zarade 15 - 20 000 dinara i da plate licencu.
to smo bas nikola i ja pricali: kurvestine koje tresu sise i dupeta po tv ekranima imaju, naravno, para da to plate, njima to nije ni najmanji problem verovatno...

Quote :
ma neka "estradne zvezde" upadnu pod to sranje jer njih estrada i promovise i odrzava u zivotu i oni zahvaljujuci toj estradi i zaradjuj toliko pa nek plate te poreze ali ne mozes ti bendu koji NIJE deo te estrade jer je underground bend (znaci nema promociju, nikakvu pomoc i korist od te estrade za svoju promociju) naplatiti to jer on apsoliutno nista ne zaradjuje (cak vecina nasih undergorund bendova su samo u gubitku i sviraju zbog svoje dobre volje)
Estrada je jedno a muzicka scena generalno je druga stvar. Znaci ovde se mesaju babe i zabe o tome se radi!
tacno :68:

IVL

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
30/03/09, 05:29 pm

http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendId=86119075&blogId=480045621


tu su sve stavili sto ima da se kaze.


"Министар Небоjша Брадић за заштиту права младих музичара џез, забавне и рок музике

Београд, 30.3.2009.

У вези са проблемима младих музичара коjи се баве џез, забавном и рок музиком, а коjи се односе на њихов ангажман у иностранству, Министарство културе Републике Србиjе обавештава jавност да ће новим Законом о култури, у наjскориjе време, на системски начин бити регулисан начин стицања статуса самосталних уметника. У међувремену, и даље jе на снази Уверење, издато 10. маjа 2004. године, коjим се Удружењу музичара џез, забавне и рок музике Србиjе одобрава да утврђуjе своjство лица коjа се баве џез, забавном и рок музиком.

Такође вас обавештавамо да ће се Министар културе Небоjша Брадић, у вези са тим питањем обратити Министарству културе Републике Хрватске, како би се нашло решење за регулисања права наших музичара на несметано обављање ове делатности на териториjи Хрватске."

Sweet Tooth

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
30/03/09, 05:53 pm

Mac.Bulja zvace gace.

Vladimir Divjak

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
30/03/09, 06:33 pm

Muzicke scene u Srbiji nema!

Jami!

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
30/03/09, 10:06 pm

Srbijoooooo! 29 29
nemam reci... zlo i naopako. Nazvacu ih jednom iz zeza Smile

slavicwarrior

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
30/03/09, 10:14 pm

I ja cu da ih nazovem ne valja zadrzavati svet u sebi! Cool Cool Cool

dji-dji

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
30/03/09, 11:20 pm

Dok ima piva i rakije bice i muzike, e kakve sada... to nije bitno Very Happy

slavicwarrior

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
31/03/09, 05:00 pm

metalwarrior wrote:
I ja cu da ih nazovem ne valja zadrzavati svet u sebi! Cool Cool Cool
a u ne mogu da verujem da sam napisao svet a hteo sam bes!!!!!!1

Ognjena Omi

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
31/03/09, 09:43 pm

Ah ma sve je to podsvesno

U Novom Sadu vec prave protestne svirke.

A ostali gledajte da se isvirate dok ne napunite 18 godina, do tad ne mogu da vam traze pare Mad

slavicwarrior

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
03/04/09, 10:35 pm

Evo jedan bend koji mi je veoma prirastao za srce steta sto ce mozda da propadne Mad Mad Mad Mad Mad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Razredjivach


avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
04/04/09, 02:17 pm

Kojoj muzičkoj sceni ? xD

Kolekcionar

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
17/04/09, 01:08 am

Ljudi istripovali ste se...Sve je ok dok ja ne snimim cd :117:

GNCD


avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
17/04/09, 03:11 am

metalwarrior wrote:
Evo jedan bend koji mi je veoma prirastao za srce steta sto ce mozda da propadne Mad Mad Mad Mad Mad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Zajebi tu fazu kada slusas metal zbog muzike,Interfector je....bah ne vredi da pisem.

Shilo

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
17/04/09, 05:11 am

GNCD wrote:
metalwarrior wrote:
Evo jedan bend koji mi je veoma prirastao za srce steta sto ce mozda da propadne Mad Mad Mad Mad Mad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Zajebi tu fazu kada slusas metal zbog muzike,Interfector je....bah ne vredi da pisem.

Please, do.

Sashka '93.


avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
08/06/09, 02:52 pm

Evo i ja malo da se ukljucim u diskusiju. Very Happy Procitala sam vase komentare pazljivo i zelim da kazem nesto, pa sad.. ko me podrzi, hvala mu. Smile Scena u Srbiji, kako glasi tema, i ne postoji. Mi muzicku scenu zaista nemamo, jer nam u drzavi dominira samo jedan muzicki pravac. Dobrih metal, rock itd, bendova ima zaista dosta (primer su brojne svirke, gitarijade...) ali problem je sto je marketing jako los, i to nema ko da reklamira, jer nazalost svi uticajni ljudi uglavnom su seljaci i teeeski folkeri, tako da vise nema ko to da "progura" u javnost. Mozda kad nam se vlast promeni i televizije ne budu u rukama mafijasa i korumpiranih seljaka, mozda nam se scena i popravi. Do tad... Bicemo primorani da trpimo posledice ove nase nazovi scene,.. E, DA. Medju metalcima naravno da postoji bolida, ali ja sam prilicno sigurna da normalnih medju folkerima nema! Jer ni jedan normalan covek, koji ima iole mozga i ukusa, nece slusati te bolesne textove. Bas danas sedim u kaficu sa drugaricom, zaista ne bih znala reci ko je izvodjac te pesme, a glasi nesto ovako: "Volis da se snimas, ja te gledam kako se dobro ljubis, dok ljubav vodis sa mnom i sa njim." Dakle sta reci??? Ili tipa: "Gacice su moje ostale kod tebe..." Ne zamerite mi, samo izvlacim neke stihove posto ne znam kako tacno idu, ali poenta se svodi na te bolesne i imbecilne reci. Dajte ljudi, neka mi samo neko pokaze bilo kojeg pozera koji je bar upola normalan! Naravno, ne kazem, ima metalaca teskih idiota, ali, takvih nema mnogo, jer na kraju, svakako, zavrse u nekoj folkoteci kas se prepoznaju u tome. Smile Eto, to je sa tacke gledista jedne klinke... Smile Nadam se da me bar neko ovde podrzava. Smile Veliki pozdrav

MrznjA

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
08/06/09, 04:54 pm

Shilo wrote:
GNCD wrote:
metalwarrior wrote:
Evo jedan bend koji mi je veoma prirastao za srce steta sto ce mozda da propadne Mad Mad Mad Mad Mad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Zajebi tu fazu kada slusas metal zbog muzike,Interfector je....bah ne vredi da pisem.

Please, do.
eo,ja cu da pitam,sta se desilo sa bendom?otisao gitarista i fakticki su se raspali.to je lepo odsvirano,ali eto...koliko je to bm,ja ne znam...sem te stvari i nakrilima noci nijedna mi nije usla u uvo sve ove godine...kruna sa krstom u spotu...koji je krajnje neozbiljan za tako ozbiljnu temu.

@saska
srbiju ce dok postoji voditi mafijasi,ovo je jedna indijanska zemlja.

Tara

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
08/06/09, 06:54 pm

Free Image Hosting

Sashka '93.


avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
09/06/09, 07:09 am

Indijanska zemlja? Jako lepo receno. Dakle da se pomirimo sa tim da ce rock nazalost, i slicno, zauvek ostati u senci? Ah... Mad Nisam zivela u 80' ali.... Mislim da je tad bilo bolje, po maminoj prici. Smile

MrznjA

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
09/06/09, 10:11 am

a tek batali te price o 80im,bas zato sto vecina nas tada nije zivela...sad je jako popularno to stagniranje i okretanje ka proslosti jer su se izgubili neki ideali....da si zivela 80ih,provela bi najbolje godine u 90im,sto nije bilo nimalo lepo.A i tada je celicna pesnica komunizma diktirala sta se sme a sta se ne sme.
[pravoj]rok muzici,panku i metalu je mesto u undergroundu,jer da bi bio deo mainstreama moras da pravis kompromise,a to ne ide u isti recept sa malo izmisljenog bunta.

IVL

  
  

avatar

PostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji
09/06/09, 01:19 pm

Quote :
[pravoj]rok muzici,panku i metalu je mesto u undergroundu

Slazem se.

A i malo mi je tesko da zamislim metal, koji se reklamira na svim nasim televizijama, intervjue sa clanovima Magme, Hatreda... kakve rade sa nekim drugim bendovima i pevacima kod nas. Za bolje ne znamo, sto se tice muzicke scene (metal, rock, punk ...) pa nam bolje i ne treba. Bar meni ne treba.

Sponsored contentPostRe: sta mislite o muzickoj sceni u srbiji

 
Page 6 of 11Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
-